Ilonka Hanneman

Brief info

Als geboren Rotterdammer is Ilonka Hanneman (1973) in haar One Session coaching helder en direct, met een goede dosis empathie. ‘Ik wijs mensen graag op hun eigen invloed in een situatie, zodat ze niet langer het idee hebben dat alles hen alleen maar overkomt.’

Wat is je achtergrond?

‘Na mijn studie Klinische Psychologie belandde ik in het bedrijfsleven als trainer en coach. Hartstikke leuk, maar na verloop van tijd begon ik het behandelen van mensen te missen. Nu doe ik het allebei: een perfecte combinatie. Ik heb inmiddels zo’n twintig jaar klinische ervaring, opgedaan in verschillende hoeken.

Mensen kunnen bij mij terecht als ze veel piekeren, als ze vastlopen in hun werk, als ze bepaald gedrag willen veranderen of tegen problemen aanlopen met het ouderschap. 

Zelf ben ik moeder van vier zoons – daar kijken mensen nog wel eens van op, maar ik geniet er met volle teugen van. In combinatie met mijn werk leid ik een druk leven, maar ik ga regelmatig wandelen met mijn witte herder Saartje. Ik geniet enorm van de natuur, daar vind ik mijn rust.’

Wat vind je zo leuk aan dit werk?

‘Ik vind het altijd weer geweldig als ik zie dat het kwartje bij iemand valt. Dat iemand doorheeft: dít ben ik aan het doen, dáárom loop het steeds mis. En vervolgens in staat is om er iets aan te doen. Dat iemand doorziet: nú ben ik weer aan het piekeren, en dat gaan we mooi niet doen.’

Wat is je stijl als coach?

‘Ik ben helder en to-the-point. Als ik iemand coach voor One Session, heb ik doorgaans vrij snel door wat een persoon nodig heeft.

Soms hebben mensen het idee dat alles hen overkomt dat ze zelf nauwelijks regie over hun leven hebben. Ik probeer ze dan te wijzen op hun eigen gedrag en de zaken waar ze wél invloed op hebben. Dat is niet altijd leuk om te horen, maar ik doe het altijd met respect. Ik hoor vaak van cliënten dat ze die combinatie van directheid en empathie prettig vinden.

Ik vergelijk mijn werk wel eens met een rolletje plakband waarvan iemand het begin maar niet kan vinden. Dat kan erg frustrerend zijn. Als coach zie ik het als mijn taak om te zeggen: draait dat rolletje eens om, probeer die andere kant eens, kijk eens wat er dan gebeurt.’

Specialisatie:

Mensen kunnen bij mij terecht als ze veel piekeren, als ze vastlopen in hun werk, als ze bepaald gedrag willen veranderen of tegen problemen aanlopen met het ouderschap.

Dit zeggen coachees over de sessie met Ilonka:

“Het is heel fijn om direct aan de slag te gaan. Met een minimale investering, ook in tijd, word je echt op weg geholpen. Het uur werd echt ten volle benut.
De sessie heeft mij weer het gevoel gegeven dat ik in control ben. Dat ik zelf dingen kan veranderen.”

“De dynamiek die onstond door iets wezenlijks te willen bereiken in 1 sessie heb ik als zeer doeltreffend ervaren.
De sessie heeft me geholpen om me inzicht te geven in waar het nou werkelijk pijn doet. En wat ik kan doen om daar zelf verder mee aan de slag te gaan.” 

Er was veel begrip en een luisterend oor. Ik werd op de juiste momenten op mijn gemak gesteld. Ik heb wel andere manieren aangereikt gekregen om tegen situaties aan te kijken.